Alicja Wojtal
SKN przy Zakładzie Embriologii
Wykład ma na celu zwrócenie uwagi, iż styl życia matki ma wpływ na zarodek/płód. Alkohol pity przez matkę w ciąży może negatywnie wpływać na płód w różnych fazach jego rozwoju. Niestety z badań wynika, że co trzecia kobieta (33%) w wieku prokreacyjnym (18-40 lat) piła alkohol w czasie ciąży. Szczególnie podkreślimy zaburzenia wynikające z prenatalnego narażenia płodu na działanie alkoholu, tj. płodowy zespół alkoholowy (FAS), który obejmuje najcięższe uszkodzenia dziecka. Uszkodzenia te są nieodwracalne. Jednak niektóre z tych dzieci mogą prowadzić udane życie. Jest to możliwe dzięki wczesnej diagnozie i wszechstronnej opiece oraz terapii prowadzonej przez rodziców, specjalistów i nauczycieli. Dzięki odpowiedzialności rodziców dziecko ma możliwość prawidłowego rozwoju. Podkreślimy, iż ze względu na ryzyko zagrożenia wewnątrzmacicznego rozwoju dziecka kobieta podczas ciąży w ogóle nie powinna pić alkoholu.