Rośliny lecznicze i użytkowe – w świecie smaków i zapachów

StartProgram 2014StreszczeniaRośliny lecznicze i użytkow...

dr Natalia Filipowicz,
Małgorzata Gradolewska,
Weronika Wyrwas
Katedra i Zakład Biologii i Botaniki Farmaceutycznej, SKN przy Katedrze i Zakładzie Biologii i Botaniki Farmaceutycznej

  • omówienie wybranych i powszechnie używanych roślin olejkowych, surowców olejkowych i pozyskiwanych z nich olejków eterycznych
  • prezentacja produktów używanych w życiu codziennym, w których olejki oraz ich składniki są ważnymi komponentami (produkty AGD, kosmetyki, produkty spożywcze)
  • konkurs na rozpoznawanie zapachów różnych olejków
  • wytwarzanie prostych, domowych kosmetyków z wykorzystaniem olejków eterycznych i innych surowców roślinnych
  • rozpoznawanie ziół, wybranych owoców i warzyw
  • degustacja leczniczych mieszanek ziołowych

<< Powrót do listy stoisk

Jak dojechać?

Zobacz kampus