Witamina D vs. rak jelita grubego

StartProgram 2011StreszczeniaWitamina D vs. rak jelita g...

Justyna Stryczek,
Tomasz Ahrends,
Joanna Nowacka
Katedra i Zakład Histologii,
KN BIO-MED

Rak jelita grubego jest drugą pod względem śmiertelności w Polsce chorobą nowotworową. Wywodzi się on z nabłonka wyściełającego okrężnicę i odbytnicę, a większość przypadków jego występowania spotyka się u ludzi starszych. W wielu badaniach epidemiologicznych dochodzono związku pomiędzy poziomem witaminy D a ryzykiem występowania raka jelita grubego. Najnowsze wyniki wskazują na zależność między obniżonym poziomem witaminy D a zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia raka jelita grubego. Zwiedzający będą mieli szansę zapoznać się z fizjologią raka jelita grubego, jak również przedstawimy im symulację szlaków przemian biochemicznych witaminy D i genetykę nowotworu jelita grubego w kontekście biochemii witaminy D.

<< Powrót do listy stoisk

Jak dojechać?

Zobacz kampus